Het kopen van een woning is een heel ander spel dan het huren van huis. Een woning kopen heeft andere regels dan een woning huren. Als u van plan bent een woning te kopen zal u hoogstwaarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. Vanwege de crisis is het helemaal niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. De banken zijn veel strenger geworden en zij hebben de regels flink aangescherpt. De bank wil zeker weten dat u uw hypotheek wel kan financieren. Tevens zijn er door de huidige economische situatie minder mensen die een hypotheek (kunnen) aanvragen. De huizenmarkt is nog steeds kwakkelend.

Als u van plan bent een woning te kopen leg dan eerst voor uzelf vast wat het bedrag is dat u kunt besteden, dan wel bereid bent om te lenen. Bedenk ook naar wat voor soort woning u opzoek bent. Is het een eengezinswoning of een appartement? Of heeft u liever een vrijstaand huis. Er zijn veel makelaar websites waarop u koopwoningen kunt bekijken en de bijbehorende omschrijvingen kan lezen. Hier kunt u bijvoorbeeld het woonoppervlak zien, de ligging van de eventuele tuin of hoeveel kamers een bepaalde ruimte heeft. Ook kunt u op de site vaak zien hoelang een woning al te koop staat. Hier kunt u uw eventuele bod op aanpassen. Als u ziet dat een woning al een zeer lange tijd te koop staat kunt u zeker een lager bod doen. Na het online screenen van bepaalde woningen kunt u contact opnemen met de makelaar. Hij of zij zal u rondleiden door het huis.

Stel, voordat u een woning gaat bezichtigen, een lijst op met punten waaraan de woning moet voldoen.  Zo kunt u tijdens de bezichtigen hierop letten. Vaak moet een woning goed voelen zodra u de woning binnenstapt. Indien u een woning op het oog heeft waar nog flink aan verbouwd moet worden vergeet dan niet, voordat u het gaat kopen, dat er vaak onvoorziene kosten/problemen kunnen opduiken. Maak daarom altijd een begroting. Zo weet u wat u naast de koopprijs nog moet uitgeven aan de verbouwing. Maak ook een potje voor de onvoorziene kosten zodat u dadelijk financieel niet in de problemen komt.

Er zijn uiteraard, net zoals er voordelen zijn voor huren, ook voordelen voor het kopen van een woning. De grootste voordeel is vooral dat de woning uw eigendom wordt. U kunt zelf bepalen wat u aan uw huis wilt verbouwen, binnen de wettelijke mogelijkheden. Tevens bouwt u als huiseigenaar op de lange termijn bijna altijd vermogen op.

Koopcontract

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan zal er tijdens de verkoop een koopcontract moeten worden ondertekend. U vindt hier een voorbeeld van een koopcontract. Zo krijgt u ongeveer een idee over hoe een koopcontract eruit ziet en komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Kosten koper

Kosten koper is een vakterm uit de wereld van onroerend goed. Het zijn, naast de koopprijs,  kosten die de koper moet betalen bij het kopen van een woning. Er zijn verschillende soorten kosten, zoals notariskosten, bemiddelingskosten, makelaarskosten et cetera.

Hypotheek

Het kopen van een woning is niet goedkoop. Vaak kunt u de koopprijs niet in één keer betalen. In dit geval is het raadzaam om een hypotheek aan te vragen. Er zijn echter wel veel verschillende soorten hypotheken. Ook is het nog maar de vraag of u in aanmerking komt voor een hypotheek.

VvE

In veel gevallen zijn appartementen aangesloten bij de Vereniging van Eigenaars (VvE). Wanneer u een appartement koopt, bent u dus als eigenaar ook aangesloten bij de VvE. Vaak dient u dan elke maand servicekosten te betalen voor bijvoorbeeld onderhoud van het pand.

Leave a Reply