Hier kunt u alle informatie vinden over verschillende huurcontracten. Bent u van plan een woning of kamer te gaan huren? Of wilt u juist een ruimte gaan verhuren? Dan bent u hier aan het juiste adres.

We hebben niet dagelijks met huurcontracten te maken. Daar komt bij dat elk huurcontract anders is. In elk huurcontract moeten echter wel bepaalde dingen vermeld worden. Zo moet er altijd instaan om welke ruimte het gaat, wat de kosten zijn, wat de duur is en wat de afspraken zijn waaraan huurder en verhuurders zich moeten houden. Het is belangrijk dat u weet hoe huurcontracten in elkaar zitten voordat u er één gaat opstellen of ondertekenen. Het is verstandig om van te voren zoveel mogelijk informatie in te winnen over de inhoud van een huurcontract. Wanneer u fouten maakt of aspecten over het hoofd ziet kan dit u nog duur komen te staan. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat het contract juridisch geldig is en dat u heel duidelijke afspraken maakt. Wanneer u gaat huren is het aan te raden om het contract grondig door te lezen en het te laten nakijken door iemand die verstand heeft van huren. Ga bij het huren van een nieuwe ruimte altijd na of de verhuurder betrouwbaar is en teken het contract niet als u dingen niet vertrouwt. Neem geen overhaaste beslissingen en lees het contract eerst goed door voordat u ondertekent. Een aantal verhuurders stellen onredelijke eisen of laten u veel te veel betalen. Wanneer u het contract tekent wordt er in de meeste gevallen vanuit gegaan dat u op de hoogte bent van de eisen en hier akkoord mee bent gegaan. Wanneer u in het verleden al meerdere malen een contract heeft ondertekend of heeft laten ondertekenen, waarna het huren voorspoedig is verlopen, wil dat nog niet zeggen dat dit in de toekomst opnieuw het geval zal zijn. Iedere (ver)huurder is anders en u weet nooit hoe de relatie dit keer zal verlopen. Schrijf of controleer het contract altijd opnieuw en voeg indien nodig hier en daar wat aanpassingen toe. Iedere huursituatie is namelijk anders. Een kloppend en rechtsgeldig huurcontract is de basis van een prettige huurrelatie tussen huurder en verhuurder.

Huurcontract Voorbeeld

Als u een huurcontract gaat tekenen of moet opstellen is het fijn van te voren te weten hoe zo’n contract er ongeveer uitziet. Een huurcontract voorbeeld kan dan goed van pas komen. Daarom vindt u hier een een aantal voorbeelden van huurcontracten ingedeeld in verschillende categorieën.

Huurcontract Woning

Nog niet van plan een woning te kopen? Dan kunt u gaan huren. Bij een huurwoning betaalt u een bepaald huurbedrag per maand en tekent u een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. In dit huurcontract staan alle voorwaarden en regels waaraan de huurder en de verhuurder zich moeten houden.

Huurcontract Kamer

Als u op uzelf gaat wonen in een studenten huis komt daar veel bij kijken. Zo ook het lezen en ondertekenen van uw huurcontract. Een huurcontract is een schriftelijke overeenkomst tussen u en de verhuurder. Dit betekent dat er in dit huurcontract allemaal regels staan waar beide partijen zich aan moeten houden. Maar wat staat er allemaal in zo’n huurcontract?

Antikraak wonen

De huurprijzen kunnen in sommige steden behoorlijk hoog zijn. Een goedkoop alternatief is antikraak wonen, omdat u dan een relatief lagere huurprijs betaald. Antikraak wonen is vooral populair onder de studenten die niet veel te besteden hebben, maar toch in de stad willen wonen.

Tijdelijk Contract

Vaak is een huurcontract niet voor onbepaalde tijd maar slechts tijdelijk voor een vooraf vastgestelde periode. Hoewel de regels links en rechts regelmatig worden overtreden mag een huurcontract in principe alleen voor bepaalde tijd zijn. Dit is voor wanneer de eigenaar de woning of kamer daarna weer “dringend nodig heeft” voor eigen gebruik.

Huurcontract Opzeggen

Als u gaat verhuizen moet u eerst uw oude huurcontract opzeggen. Aan het opzeggen van een huurcontract zijn een aantal voorwaarden verbonden. Meestal staat er in het huurcontract vermeld hoe dat moet worden opgezegd . Houd er rekening mee dat dit niet van de één op de andere dag gedaan is, maar dat er een bepaalde tijd overheen gaat.

Borg

Wanneer u een woonruimte huurt zal er door de verhuurder een borg worden gevraagd. De verhuurder heeft deze borg nodig voor het geval u een huurachterstand oploopt of onzorgvuldig met het pand omgaat en veel beschadigingen maakt. Voor het betalen en terugbetalen van de borg zijn wettelijke procedures vastgesteld.

Leave a Reply