Van waardevolle brieven wilt u graag zeker zijn dat ze aankomen. Als dit het geval is, kunt u uw brief aangetekend versturen. De aangetekende brief wordt dan de volgende werkdag persoonlijk afgegeven aan de geadresseerde.

U kunt aangetekende post zelf verzendklaar maken door een speciale zegel op uw brief te plaatsen. Deze ‘aangetekende-zegels’ kunt u verkrijgen via het internet of door ze zelf op het postkantoor aan te schaffen. De brief kunt u vervolgens verzenden door deze af te geven bij het postkantoor. U kunt de post ook verzendklaar laten maken op het postkantoor. U hoeft dan van te voren geen zegels aan te schaffen en hiervoor wordt dan ter plekke betaald.

Wilt u een aangetekend pakket naar het buitenland verzenden, dan kunt u dit pakket ook afgeven op het postkantoor. Er zit verschil tussen het versturen van een pakket naar landen binnen de Europese Unie en daarbuiten. Voor het verzenden binnen de EU kunt u op het postkantoor speciale EU-verzendformulieren of EU-zegels verkrijgen. Voor het verzenden naar landen buiten de EU wordt u op het postkantoor gevraagd een formulier in te vullen. Dit formulier wordt door de medewerker op het pakket bevestigd en samen met de post verzonden.

Kosten aangetekende brief

Voor het versturen van een aangetekende brief worden kosten in rekening gebracht. De kosten hangen af van de grootte van de post en de afstand die de post moet afleggen. Voor binnen Nederland zijn de kosten €7,70, voor binnen Europa €9,50 en voor het verzenden over de hele wereld zijn de kosten €16,00. Deze kosten zijn gelijk voor brieven van alle formaten.

Voor post vanaf 2 kilogram worden echter hogere tarieven gerekend. Binnen Nederland is het minimale bedrag dat betaald moet worden €8,05 en het maximale bedrag €13,70. Voor binnen Europa gelden drie regio’s waarbij de prijzen verschillen: Europa 1, 2 en 3. Regio 1 bestaat uit de dichtstbijzijnde landen zoals België en Duitsland. De tweede regio bevat vooral landen in Scandinavië en Oost-Europa. De derde regio bestaat uit de rest van de landen die verder weg liggen van Nederland. U moet dus gaan kijken naar welk land u de post wilt verzenden.

De prijzen binnen Europa kunnen oplopen van €14,30 tot €43,60. Voor het verzenden buiten Europa geldt het minimale bedrag van €25,60 en maximale bedrag van €106,60.

Leave a Reply