Er is een groot aantal verschillende brieven die u kunt versturen. Voor verschillende situaties zijn verschillende brieven nodig en hoewel veel brieven qua opzet vaak grotendeels hetzelfde zijn, zijn er toch vaak subtiele verschillen. Natuurlijk kent men de vaak gebruikte sollicitatiebrief, maar daarnaast bestaan er nog vele anderen. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke brief, een formele brief of een Engelse brief. Daarbinnen zijn er ook weer verschillende nuances zoals bijvoorbeeld de klachtenbrief of een bezwaarschrift. Ook kunt u algemene tips vinden met betrekking tot het opstellen en versturen van brieven, zoals over het aangetekend versturen van uw brieven.

Aanhef brief

Er zijn verschillende regels voor het schrijven van een brief. Zo is er ook verschil in aanhef. De aanhef verwijst naar de persoon waaraan u de brief schrijft. Lees hier alles over wat u moet weten over de aanhef van een brief.

Formele Brief

De formele brief is een zakelijk geschreven brief. Hierbij kunt u denken aan brieven met allerlei doeleinden; een klachtenbrief, opzegbrief, bedankbrief of voor een ander doeleinde. Hier kunt u voorbeelden vinden voor zowel een Nederlands- als Engelstalig formele brief.

Zakelijke Brief

De zakelijke brief wordt vaak gebruikt door personen die in een professioneel verband een brief versturen. Het gaat hierbij niet zozeer om de inhoud van de brief maar om de opzet van de brief; de lay-out. Hier kunt u meer informatie vinden over de zakelijke brief, alsmede een voorbeeld voor eigen gebruik.

Bezwaarschrift Voorbeeld en Tips

Een bezwaarschrift wordt over het algemeen gebruikt als schriftelijk stuk waarmee in beroep wordt gegaan tegen een besluit van een bepaald orgaan van een bestuur.

Klachtenbrief

Wanneer u ontevreden bent over een instantie of  over een bepaalde situatie kunt u ervoor kiezen een klachtenbrief te schrijven. Een goede klachtenbrief schrijven is voor sommige lastig. Dit komt vooral omdat de schrijver boos en gefrustreerd is. Hier vindt u tips voor het schrijven van een klachtenbrief. Tevens vindt u hier een voorbeeld brief.

Opzegbrief

De opzegbrief wordt gebruikt om een overeenkomst op te zeggen. Hierbij kunt u denken aan het opzeggen van een abonnement van de fitnessclub of het opzeggen van de loterij. Een opzegbrief is een korte en bondige brief. Hier vindt u meer informatie over die brief. Tevens vindt u hier een voorbeeld brief.

Aangetekende Brief Versturen

Wanneer u een brief gaat versturen waarvan het erg belangrijk is dat u er zeker van bent dat deze aangekomen is, kunt u ervoor kiezen om de brief aangetekend te versturen. Bij een aangetekende brief moet de ontvanger van de brief tekenen voor ontvangst. Op deze manier weet u zeker dat de brief door de geadresseerde is ontvangen.

Leave a Reply