Een sollicitatie is voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent voor het gesprek. Op deze pagina vindt u advies over wat u dient te doen voorafgaande een sollicitatie, tijdens een sollicitatiegesprek en voorbeelden van mogelijke sollicitatievragen, zodat u zich positief kunt onderscheiden van de andere kandidaten.

Voorafgaande een sollicitatie

Voor dat u gaat solliciteren moet u eerst onderzoek doen naar het bedrijf waar u gaat solliciteren. Het is namelijk belangrijk om in het gesprek over te komen als een kandidaat die de moeite heeft genomen om zich inhoudelijk goed voor te bereiden. Daarmee toont u zich gemotiveerd voor de functie en de organisatie. Probeer dus via internet of kennissen of wie dan ook zoveel mogelijk informatie te verzamelen over:

 • De functie-inhoud en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden
 • De competenties die men voor deze functie belangrijk vindt
 • De producten en diensten die er worden geleverd
 • De organisatie: geschiedenis, omvang, structuur, etc.

Probeer voor uzelf na te gaan wat men zal gaan vragen over je persoon. Bijvoorbeeld over uw kennis en ervaring, je motivatie voor deze functie, welke persoonlijke eigenschappen u belangrijk vindt en relevant zijn voor een goede uitvoering van de functie.

Lees alles over het bedrijf wat er te lezen valt. Zo voorkomt u dat u tijdens het gesprek vragen gaat stellen over het bedrijf, die u zelf op hun website had kunnen lezen. Bedenk ook van te voren wat u aanspreekt in het bedrijf en waarom u bij het bedrijf past. Werk dit uit op papier zodat u altijd een antwoord paraat heeft.

Bekijk ook je gesprekspartner op LinkedIn. Zo weet u wat zijn of haar interesses zijn en waar u tijdens het gesprek eventueel wel of niet over moet praten. Verder is het van belang om uw eigen sociale media te checken. Staan er rare berichten of foto’s op die het daglicht niet kan verdragen? Haal die dan weg of zorg dat alles goed is afgeschermd. Ook het bedrijf zal uw sociale mediasites gaan bekijken, om alvast een indruk van u te kunnen krijgen.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het gesprek zal uw curriculum vitae (cv) worden besproken. Zorg daarom ook dat uw cv op orde is en dat u weet wat er in uw cv staat. Bedenk van tevoren ook ongeveer drie negatieve en drie positieve punten van uzelf. Dit is een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Wees echter niet té negatief en zorg dat u altijd beargumenteerd waarom dat negatieve juist weer geleid heeft tot andere positieve dingen.

Wees tijdens het gesprek vooral zeker van uw zaak en laat u niet afschrikken door alle sollicitatievragen, maar zorg er zelf ook voor dat het een goed inhoudelijk gesprek wordt. Geef altijd eerst een antwoord en daarna een onderbouwing. Zorg dat u een goede eerste indruk maakt. Laat ook duidelijk merken dat u weet met wie u een gesprek heeft. Zorg verder voor een actieve lichaamshouding en ga niet onderuit gezakt zitten. Wees ook bondig en ga niet te lang achter elkaar praten.  Het belangrijkste is om rustig te blijven nadenken, ook bij rare onverwachte vragen.

Vermijdt daarentegen om in een eerste gesprek te praten over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de selecteurs er niet zelf over beginnen. Beperk u dus tot inhoudelijke onderwerpen.

Het belangrijkste is dat u uzelf blijft in het gesprek. Ga geen sociaal wenselijke rol spelen. Dit wordt vaak doorzien.

Afronding van het gesprek

Zorg er voor dat aan het einde van het gesprek duidelijk is hoe de rest van de procedure eruitziet. Komt er mogelijk een vervolgstap in deze procedure? Informeer dan wat dat voor stap is, wie er aanwezig zullen zijn, etc. U combineert op dat moment een uitstraling van betrokkenheid met een eigen onderzoek waarop u zich moet voorbereiden als u een volgende uitnodiging krijgt.

Mogelijke sollicitatievragen

Hieronder volgen enkele mogelijke sollicitatievragen:

 • Waar bent u het meest trots op?
 • Wat is uw aandeel in een prestatie/rol in een team?
 •  Wat is uw grootste tegenslag?
 • Wie is uw idool/aan wie spiegelt u zich?
 • Hoe zouden uw vrienden u omschrijven?
 • Welke tip zou uw beste vriend/vriendin u geven?
 • Wat is uw kracht?
 • Wat is uw valkuil?
 • Met wie werkt u graag samen?
 • Waar ziet u uzelf over vijf jaar?

Leave a Reply