Aan de hand van duidelijke voorbeelden heeft u uw motivatiebrief in een handomdraai geschreven. Lees hier alles over het schrijven van een motivatiebrief. Het is erg belangrijk om een overzichtelijke opbouw in uw brief te hebben. Toch wilt u wel dat de brief enigszins persoonlijk blijft. U wilt namelijk niet dat het een standaard brief wordt die lijkt op de brief van uw medesollicitant. U wilt namelijk een goede eerste indruk maken bij uw werkgever! Zorg dus dat een motivatiebrief een goed beeld schetst van u.

Het kan zijn dat u het schrijven van brieven lastig vindt. Ook dan komt een voorbeeld van een motivatiebrief van pas. Zo kunt u gebruikmaken van de gegeven structuur. Zie het voorbeeld als een leidraad voor uw eigen motivatiebrief. Wanneer u klaar bent met het schrijven van uw brief is het verstandig om het geschreven stuk even te laten rusten. Zo kunt u uw brief beter controleren op spel- en typefouten.

Algemene en beroepsspecifieke voorbeelden van motivatiebrieven

Op deze pagina vindt u een lijst van beroepen waarvoor u voorbeeld motivatiebrieven gratis kunt downloaden om zelf te bewerken. U kunt de motivatiebrief van uw keuze vinden in alfabetische volgorde. De brieven waar “tip!” achter staat kunnen goed als algemeen voorbeeld van een motivatiebrief dienstdoen, terwijl de andere motivatiebrieven meer beroepsspecifiek zijn.

Vergeet echter nooit de brief te personaliseren, u wilt tenslotte niet precies dezelfde brief als andere sollicitanten! Een motivatiebrief is een brief die erg persoonlijk is. Je schrijft in eigen woorden zo optimaal mogelijk je motivatie op. Vergeet daarom nooit om de voorbeelden aan te passen!

U kunt voor de meest uiteenlopende beroepen een voorbeeld motivatiebrief vinden, bijvoorbeeld voor de functie van adjunct kantoordirecteur. Ook voor een boel administratieve functies zijn er voorbeelden, zoals voor een administrateur/controller, een administratief medewerker, 2e voorbeeld, 3e voorbeeld en het 4e voorbeeld. Ook voor wanneer u een afstudeeropdracht wilt binnenhalen en voor verschillende assistentschappen als analist, begeleider of makelaar. Werkt u in de beauty-hoek, dan is deze motivatiebrief van een beautyconsultant misschien wat voor u. Maar misschien zoekt u wel een baan als boekhouder, of als centralist. Voor in de financiële branche is de brief voor een functie als controller (tip!) meer geschikt. Voor in de medische wereld hebt u wellicht meer aan een voorbeeld brief van doktersassistent of hoofdverpleegkundige. Wanneer u wilt deelnemen aan carrière events zoals de informatiedagen zal een HRM assistent waarschijnlijk over je aanvraag oordelen. Binnen bedrijven zijn er vaak vacatures voor bijvoorbeeld een juridisch secretaresse en nog een voorbeeldbrief, of als Klantenservice Medewerker.

Hier vindt u een motivatiebrief voorbeeld voor een logistics coordinator en een longfunctie assistent. Twee brieven, twee heel verschillende beroepen, namelijk die van machine monteur en management trainee (tip!). Als u al klaar bent voor het echte werk vindt u hier een voorbeeld voor een manager en een manager telemarketing. Een andere functie is die van marketing adviseur of van Marketing Medewerker. U kunt ook aan de slag als marktanalist of als medewerker op de buitendienst of juist de interne dienst. Daarnaast zijn er hier brieven voor een sollicitatie naar de post van operator computerrandapparatuur of de functie van Persoonlijk Begeleider. Er zijn verschillende voorbeeld brieven van mederwerkers, zoals medewerkers voor de planning, PR, redactie en op het reisbureau. Of voor de functie van process engineer, projectmanager of receptionist.

Drie gerelateerde voorbeelden, die van een functie als secretaresse, 2e voorbeeld en van secretarieel medewerker. Ook voor senior functies, zoals senior agent of senior intercedent. Daartegenover staan sollicitaties naar een stageplaats, of nog specifieker een stage als sociaal juridisch medewerker. Twee ongerelateerde voorbeelden zijn die van een taxichauffeur en een Systeembeheerder (tip!). Ook voor beroepen met een “t” zoals teamleidster of telefoniste. Als u naar een verkoopfunctie in een winkel solliciteert is deze brief van een verkoopster, of een verkoopster in een dierenspeciaalzaak misschien wat voor u. Tot slot hebben we nog de motivatiebrief van een verpleegkundige en van twee vertegenwoordigers, een algemene vertegenwoordiger en van een vertegenwoordiger van een uitgeverij.

Gebruik een voorbeeld als basis

Nu je weet wat er in een brief moet komen staan heb je een format hoe je haar in kunt delen. De gegevens die je al kent kun je meteen invullen en zo blijft er steeds minder over wat er nog ingevuld moet worden. Je motivatie is het belangrijkste, beschrijf vanuit je hart waarom jij gekozen moet worden, dus niet “ik vind het leuk, of “ik ben goed” maar geef goede argumenten, waarom ben jij de juiste persoon op die plek? Je kunt dit ook met je naasten en vrienden bespreken, zij kennen je waarschijnlijk goed en weten ook welke sterke punten je bezit en die kun je ook vermelden in je motivatiebrief.

Leave a Reply