Hieronder vindt u een een aantal voorbeelden van open sollicitatiebrieven voor de meest uiteenlopende beroepen, van fysiotherapeut tot orderpicker en van een stage tot museummedewerker. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat het slechts voorbeelden zijn en dat alle brieven nuttig kunnen zijn. Het gaat niet alleen om de letterlijke tekst van de sollicitatiebrief, maar ook om de opbouw en het taalgebruik. Naast de open sollicitatiebrieven vindt u hier vier tips voor het schrijven van een dergelijke brief. De voorbeelden zijn uiteraard geheel gratis te downloaden om zelf te bewerken voor eigen gebruik.

De open sollicitatiebrief van een net afgestudeerde bouwkundestudent is ideaal voor studenten met stage-ervaring. Wanneer u juist een stage wilt bemachtigen is deze brief voor een duostage na enige aanpassing goed geschikt. Voor studenten met ruime werkervaring is deze brief van een fysiotherapeut goed voor een open sollicitatie. Deze algemene brief voor een sollicitatie als museummedewerker of medewerker bij de natuurbeweging is bij uitstek geschikt voor afgestudeerden met een ideële inslag. De volgende open sollicitatiebrieven kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld een functie als orderpicker of QC analist. Tot slot twee voorbeeldbrieven voor een open sollicitatie als vertaler en als medewerker bij de vrouwenbeweging.

4 Tips bij het schrijven van een open sollicitatiebrief/motivatiebrief

1. Wees Enthousiast! Bij een open sollicitatie reageert u niet op een vacature, maar omdat het bedrijf u zo aanspreekt. Laat dit dus ook duidelijk overkomen. Spreek met enthousiasme over het bedrijf en haal voorbeelden aan waarom het bedrijf zo goed bij u past en u zo goed bij het bedrijf past.

2. Geef aan welke functies u kan vervullen. Omdat u niet op een vacature reageert kan het voor de recruiter moeilijk zijn om te zien voor welke functies u geschikt bent en waarin u geïnteresseerd bent. Om dit te voorkomen kan u in uw open sollicitatiebrief expliciet laten weten wat voor functies u kunt en wilt vervullen. U verhoogt hierdoor wellicht aanzienlijk de kans om in overweging genomen te worden wanneer er vacatures vrijkomen die aansluiten bij uw capaciteiten.

3. Refereer aan een bekende. Wanneer u één of meerdere medewerkers kent van het bedrijf waaraan u uw open sollicitatie richt, dan is het een goed idee om aan hen te refereren. Wees hierbij positief over hun ervaringen en wat zij over het bedrijf vertellen. Om onverwachte situaties te voorkomen is het wel verstandig, en netjes, om deze bekenden even te vragen of u hen als referentie mag gebruiken.

4. Bel na! Open sollicitaties komen, net als de meeste sollicitatiebrieven, vaak op een grote stapel. Om ervoor te zorgen dat de potentiële werkgever uw brief iets beter bestudeert kan u erin vermelden dat u na twee weken zult nabellen om te vragen of ze de brief goed ontvangen hebben en om te vragen of er wellicht mogelijkheden zijn. Zo weet de werkgever dat hij/zij binnenkort gebeld gaat worden en zal daarom wat beter zijn/haar best doen om een antwoord klaar te hebben.

Wanneer u nog toevoegingen, verbeteringen of een eigen voorbeeld van een sollicitatiebrief hebt, dan kunt u die hieronder kwijt, andere berichtjes zijn natuurlijk ook welkom!

Leave a Reply