Sollicitatiebrief of Motivatiebrief

Hoewel de sollicitatiebrief en motivatiebrief grotendeels op hetzelfde neerkomen, kunt u hier voor beide varianten een aantal voorbeelden vinden:

[content_boxes layout=”icon-boxed” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” backgroundcolor=”#efefef”][content_box title=”” link=”” linktarget=”_self” linktext=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″]

Voorbeeld Motivatiebrief

Een voorbeeld motivatiebrief kunt u gebruiken als blauwdruk voor bij het maken van u eigen motivatiebrief. Door enkele van deze brieven door te nemen krijgt u een idee van wat voor een soort tekst van u verwacht wordt. [/content_box][/content_boxes]

[content_boxes layout=”icon-boxed” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” backgroundcolor=”#efefef”][content_box title=”” link=”” linktarget=”_self” linktext=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″]

Open Sollicitatiebrief Voorbeeld & Tips

Wanneer u een open sollicitatie doet bij een organisatie dan hebt u een ander soort brief nodig dan wanneer u naar aanleiding van een vacature solliciteert. Hier vindt u enkel voorbeelden van open sollicitatiebrieven, alsmede enkele tips voor bij het opstellen van de open sollicitatiebrief.[/content_box][/content_boxes]

U kunt hier terecht voor een “gewone” sollicitatiebrief of een voorbeeld van een open sollicitatiebrief. Daarnaast hebben wij enkele tips opgesteld voor het opmaken van uw eigen sollicitatiebrief.
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief komt wellicht meer kijken dan u denkt. Om u goed op weg te helpen kunt u natuurlijk gebruikmaken van één van de vele voorbeelden die op deze site te vinden zijn, of op een site van onze partners. Met de tips op deze website proberen wij u verder op weg te helpen bij het schrijven van uw sollicitatiebrief. Zorg er hoe dan ook altijd voor dat u een enthousiaste brief schrijft. Wanneer u niet in de stemming bent om te schrijven, probeer uzelf te motiveren, of wacht anders even met schrijven. Wanneer u zin hebt om te schrijven zal de toon van uw sollicitatiebrief enthousiaster zijn, iets wat de lezer onbewust zeker zal merken. Stuur uw brief in al uw enthousiasme niet meteen op, kijk er later nog eens goed naar en lees de brief hardop voor. Lopen alle zinnen goed, staan er geen spelfouten in de sollicitatiebrief? Het is verstandig om de brief eens te printen en op papier door te nemen, zo pikt u er makkelijker fouten uit. Vergewis uzelf ervan dat de voorbeelden hier alleen ter illustratie zijn, en gebruikt kunnen worden om letterlijk als “voorbeeld” te dienen en niet om letterlijk over te nemen en op te sturen, straks ontvangt de werkgever tweemaal eenzelfde brief!

Hieronder enkele tips voor bij het schrijven van uw sollicitatiebrief.

– Zorg voor een duidelijke opbouw. Zeker in deze tijden van economische onzekerheid ontvangen werkgevers voor één functie vaak tientallen of zelfs meer sollicitatiebrieven. Zij hebben niet of nauwelijks tijd om al deze brieven te lezen. Zorg er dus voor dat je brief goed opgebouwd is en dus makkelijk leest. Een goede brief heeft een inleiding, kop en conclusie. Ook komt u motivatie en “match” met de functie en het bedrijf duidelijk naar voren.
– Maak geen fouten. Net als bij het eerste punt is de leesbaarheid van de sollicitatiebrief essentieel. Voor elke functie zullen tientallen sollicitanten zijn, voor u dus 10 anderen. Zorg er daarom voor dat er geen spel of taalfouten in uw brief staan. U kunt hiervoor zorgen door een spellingcorrector te gebruiken, uw brief na te lezen (liefst op papier) en de brief laten controleren door familie. Zoek bij twijfelgevallen altijd de spelwijze op op het internet of vraag het na.
– Hou het kort. Een sollicitatiebrief dient één a4’tje te beslaan, liever niet langer. Als je niet op het eerste kantje de werkgever kan overtuigen van je kwaliteiten, wat zal een tweede kantje dan toevoegen. Daarnaast is het voor de werkgever arbeidsintensiever om lange sollicitatiebrieven te lezen.
– Zet uw allerbeste beentje voor. Elke werknemer heeft wel iets unieks, benadruk dat dan ook. Benadruk die dingen waarvan u meent dat anderen ze niet zullen hebben. U noemt uiteraard ook uw andere kwaliteiten maar benadruk die kwaliteiten die unieker/belangrijker zijn dan de rest.

Leave a Reply