Nadat u hebt gekozen welk model cv u wilt gebruiken en de basisvereisten in acht hebt genomen, kunt u verdergaan met het invullen van het cv. Dit moet immers volledig op uzelf en op de gewenste functie toegespitst zijn.

Tips voor het maken van een cv

Bent u nog niet zo ver? Lees dan eerst meer over het curriculum vitae. Bekijk ook eerst onze tips bij het maken van een cv.

Positief en eerlijk

De inhoud van het cv is erg belangrijk. U probeert namelijk door het opstellen van een cv indruk te maken op een potentiële werkgever. Het is dus van belang dat u uzelf verkoopt. Dit doet u door de positieve kwaliteiten naar voren te brengen, terwijl u de negatieve punten zo min mogelijk benadrukt in het document. De moeilijkheid hierbij is dat het cv niet te lang mag zijn. Het moet voor de lezer toegankelijk zijn. Uw kwaliteiten moeten dus kort en bondig beschreven zijn. Daarbij komt dat u altijd eerlijk moet zijn in uw cv. Als u op leugens wordt betrapt, kan dit u duur komen te staan.

Gebruikelijke onderdelen

Uiteraard zien niet alle cv’s er hetzelfde uit. Het is echter gebruikelijk om bepaalde onderdelen in een cv te noemen. Het gaat hierbij om persoonlijke gegevens, een profiel, werkervaringen, opleidingen, nevenactiviteiten, vaardigheden, competenties en overige interesses.

Bij uw persoonlijke gegevens vermeldt u op zijn minst de volgende informatie: voor- en achternaam, adres, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. In uw profiel vult u een kort maar pakkend stukje in waarin u meer over uzelf vertelt, bijvoorbeeld wat voor werk u nu doet en wat voor werk u wilt gaan doen.

Onder werkervaringen somt u al uw opgedane werkervaring op, met de bijbehorende informatie van het bedrijf en uw functie. Bovendien moet u hier vermelden hoelang u bij dit bedrijf gewerkt heeft en wat voor resultaten u heeft bereikt in deze functie. Het is verstandig om uw laatste baan bovenaan te zetten en op die manier dus op een chronologische volgorde naar beneden te werken.  Bij opleidingen neemt u al uw opleidingen, studies en cursussen mee. Hierin moet dan de naam van de opleiding of cursus worden vernoemd, de plaats, de datum en het jaartal van start en einde van de opleiding of cursus. Vervolgens geeft u per opleiding of cursus indien nodig nog een specialisatie aan en laat u weten of u uw diploma of certificaat heeft behaald.

Onder nevenactiviteiten geeft u alle activiteiten weer die in uw ogen relevant zijn. Referenties ten slotte zijn niet noodzakelijk, maar zeker nuttig om aan het eind van het cv te plaatsen.

Om een curriculum vitae professioneel over te laten komen is het van belang dat het document een goede lay-out bevat, waarin voor een duidelijke volgorde en indeling van de inhoud is gekozen.

Voorbeeld cv

U kunt er voor kiezen om zelf een document te openen en een cv op te stellen. Makkelijker is om een voorbeeld te gebruiken, dat u aanhoudt bij het schrijven van uw cv. Het enige wat u nog hoeft te doen, is uw eigen gegevens aanvullen. Het is aan te raden verschillende voorbeelden te gebruiken. Daarnaast moet u hierbij in het oog houden dat u een voorbeeld gebruikt van het soort cv dat u wilt maken.

Downloaden

Een tweede optie is via internet uw cv opstellen. Er bestaan verschillende websites waarop u een cv kunt laten opstellen. Hier hoeft u bijvoorbeeld alleen uw persoonsgegevens, opleidingen, werkervaringen en kwaliteiten in te vullen. Vervolgens kiest u de gewenste lay-out van het cv en bestandsformaat. De website maakt daarna voor u het cv, dat u alleen nog maar hoeft te downloaden. Op deze manier een gratis cv maken scheelt u veel tijd en moeite.

Handleidingen

Er bestaan ook verschillende handleidingen op internet die u aanwijzingen geven over het schrijven van een cv. Als u deze volgt is de kans klein dat u belangrijke elementen van het document achterwege laat of dat het overzicht zoekraakt door een teveel aan informatie.

Leave a Reply