Curriculum Vitae

Een curriculum vitae, afgekort cv, is het visitekaartje van de sollicitant. Het is namelijke het eerste wat een bedrijf over u leest. Curriculum vitae betekent letterlijk ‘levensloop’. Het is een document waarin uw persoonlijke gegevens staan, maar ook uw capaciteiten, werkervaring en nevenactiviteiten. Aan de hand van uw cv bepaalt de werkgever of hij/zij u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.

Verschillende soorten cv’s

Voordat u begint met het invullen van uw cv is het belangrijk om te bepalen welk soort cv geschikt is voor de sollicitatie. Er bestaan namelijk verschillende soorten cv’s. Het gemakkelijkst is om gebruik te maken van een voorbeeld-cv. Gebruik bij voorkeur meer dan één voorbeeld en combineer de goede elementen van de verschillende cv’s die u als voorbeeld gebruikt. Zoek bovendien zo specifiek mogelijk, zodat u zeker weet dat u voor de beoogde functie een representatief cv opstelt. De verschillende soorten cv’s zijn:

  • Chronologisch cv – Standaard is een cv dat studie- en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde presenteert, ook wel het Amerikaanse model genoemd. Dit gaat ervan uit dat de recentste ervaringen het belangrijkst zijn.

Bekijk het voorbeeld van het (a)chronologisch cv.

  • Functioneel cv – Een andere optie is het functioneel cv, ook wel thematisch cv of vaardigheden-cv  genoemd. De volgorde van de opgesomde capaciteiten of werkervaringen is niet bepaald op chronologische basis, maar door de relevantie hiervan voor de gewenste functie. Dit cv bevat geen jaartallen en moeilijke namen die afleiden. Het functioneel cv kan bijvoorbeeld een goed idee zijn voor mensen die van carrière veranderen. Zo kan de opsteller direct de nadruk leggen op zijn of haar relevante capaciteiten en ervaringen, ook al zijn die van langer geleden. Ook wanneer u weinig ervaring hebt of wanneer er gaten vallen in uw cv, dan is dat makkelijker te verbloemen met een functioneel cv.

Bekijk voorbeeld 1 en 2 van het functioneel cv.

  • Engels cv – Wanneer u in het buitenland gaat solliciteren heeft u uiteraard een cv in een vreemde taal nodig. Behalve de taal is echter ook de opbouw en gewenste inhoud van het cv vaak anders. Het meest voor de hand liggend is een cv in het Engels. Hierin is het gebruikelijk om een klein stukje over uzelf en uw ambities te schrijven. Ook ligt er meer focus op stages en publicaties dan in het Nederlandse curriculum vitae, waar de nadruk meer ligt op werkervaring.

Bekijk voorbeeld 1 en 2 of lees meer over het maken van een Engels cv.

  • Netwerk-cv – Ten slotte bestaat er ook het netwerk-cv. Dit cv is bij uitstek geschikt om in een netwerk te verspreiden en daarbij zeer geschikt voor open sollicitaties. Hierin kunt u namelijk vermelden naar wat voor functie u op zoek bent, naast de voor een cv gebruikelijke elementen. Op andere punten verschilt een netwerk-cv niet van een chronologisch of functioneel cv.

Cv opstellen en Tips

Een curriculum vitae vertelt over uzelf, de kwaliteiten die bij u horen en uw werkervaring. Bij het opstellen van het cv is het van belang dat er enkel feiten worden genoemd. Alleen opleidingen, vaardigheden, werkervaringen en kwaliteiten komen naar voren in het cv.

Het is heel handig om een standaard cv opgeslagen te hebben. Dit hoeft dan slechts aangepast te worden aan hetgeen waar u naar solliciteert. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u na een lange tijd, of zelfs voor het eerst gaat solliciteren. Het is in ieder geval van groot belang dat u veel aandacht schenkt aan het maken van een representatief cv. Immers, een werkgever zal bij veel sollicitaties als eerste uw cv scannen. Ziet een cv er onoverzichtelijk uit, dan zal u zelf ook snel ongeordend overkomen. Vaak haken bedrijven en andere instanties dan af.

Lees meer over het maken van een representatief cv.

Leave a Reply