Het woord ‘solliciteren’ wordt vaak met een zucht uitgesproken. Velen ervaren solliciteren namelijk als iets vervelends. Maar dat hoeft het niet te zijn wanneer u zich goed voorbereidt. Het is namelijk heel belangrijk om u goed voor te bereiden op een sollicitatie. Verdiep u in het bedrijf waarbij u gaat solliciteren. Zo komt u gemotiveerd over en voorkomt u dat u vragen stelt over het bedrijf, waarvan het antwoord al op de website staat. Verder is uw houding tijdens een sollicitatiegesprek erg belangrijk. Zorg dat u zelfvertrouwen uitstraalt. Zorg dat u goed gekleed naar uw sollicitatie gaat, dit kan ook een positief effect hebben op uw zelfvertrouwen. Al met al, er is veel wat u kunt doen voordat u toekomt aan het voeren van een sollicitatiegesprek. Laat zien wie u bent en maak duidelijk waarom u geschikt bent voor die bepaalde functie.

Om u alvast op weg te helpen biedt deze site informatie over, tips voor en voorbeelden van het sollicitatieproces. Denk daarbij aan het curriculum vitae, de sollicitatiebrief/motivatiebrief, competenties en het sollicitatiegesprek.

Curriculum vitae opstellen

Direct uit de studiebanken of na een ontslag is het vaak erg moeilijk om (weer) aan een baan te komen. Om succesvol te solliciteren is het noodzakelijk om een curriculum vitae, afgekort cv, op te stellen dat de werkgever een goed beeld geeft van de sollicitant. Om de kans te vergroten dat een curriculum vitae bij een potentiële werkgever aanslaat, is het aan te raden moeite te steken in een optimale invulling van het cv.

Open sollicitatiebrief opstellen

Voordat u überhaupt kunt solliciteren, zult u eerst op zoek moeten gaan naar een open vacature. Bedenk welke sector u leuk vindt en ga vervolgens binnen die sector op zoek naar een baan. U kunt zich ook inschrijven bij een uitzendbureau. Zij zullen u helpen met het vinden van een baan. Weet u zelfs al voor welk bedrijf u wilt werken? Ga dan naar hun website en kijk of er vacatures openstaan. Wanneer dit niet het geval is kunt u altijd een open sollicitatiebrief sturen.

Sollicitatiebrief of motivatiebrief opstellen

Naast een curriculum vitae wordt er over het algemeen ook gevraagd of de sollicitant een sollicitatie- of motivatiebrief kan opsturen. Hierin licht de sollicitant in één, maximaal twee pagina’s toe wat zijn of haar motivatie, kwalificaties en competenties zijn om bij het betreffende bedrijf aan de slag te gaan. Deze brief is voor iedere sollicitatie weer anders, aangezien deze toegespitst moet zijn op de specifieke vacature. Toch is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Veel mensen vinden een sollicitatiegesprek een spannende aangelegenheid. Een goede voorbereiding kan echter de nodige onrust en onzekerheid wegnemen. Hoewel u nooit van tevoren weet wat uw gesprekspartner gaat vragen, kan het geen kwaad mogelijke sollicitatievragen en enkele tips voor aanvang van  het sollicitatiegesprek door te nemen. Een eerste indruk staat of valt immers door zelfvertrouwen uit te stralen.

Competenties en voorbeelden

Competentie is letterlijk ‘het vaardig zijn in iets’. U zult dit woord vaak tegenkomen bij het lezen van vacatures of tijdens een sollicitatiegesprek. Dan is het handig om te weten wat competenties nou precies zijn. Een lijst met verschillende competenties kan hierbij helpen.

Leave a Reply