Als u als werkgever gevraagd wordt om een getuigschrift op te stellen, is het handig om gebruik te maken van een voorbeeld. Op deze manier hoeft u niet lang na te denken over de opbouw van uw getuigschrift. Tevens komt het getuigschrift met behulp van het voorbeeld professioneel over waardoor u een betere indruk maakt als werkgever.

Hieronder volgt een voorbeeld van een getuigschrift. Het is vanzelfsprekend dat dit voorbeeld niet letterlijk over genomen hoeft te worden. U kunt zelf onderwerpen toevoegen of weglaten.
Voorbeeld

Hierbij verklaart Kaasmakerij de Boer dat meneer Henk-Jan de Vries, geboren op 4 januari 1973 en momenteel woonachtig te Amsterdam, bij ons werkzaam is geweest in de functie van verkoper in een fulltime dienstverband van 40 per week in de periode van 1 januari 2000 tot 17 juli 2012.

Meneer de Vries heeft gedurende deze periode de volgende werkzaamheden verricht:
– Kaas verkopen aan klanten
– De financiën bijhouden
– Alle producten in de winkel bijvullen
– Klanten helpen met vragen en/of problemen
– Leiding geven aan de rest van het personeel in de winkel
– De opmaak van de winkel verbeteren; etalages inrichten etc.

Meneer de Vries heeft zijn werkzaamheden naar volle tevredenheid verricht en was een zeer gewaardeerde collega.
Het dienstverband is op zijn eigen verzoek beëindigd.

Hoogachtend,

Kaasmakerij de Boer

H. Stevens
Directeur
Aanpassingen

Dit voorbeeld staat niet vast. Dat wil zeggen dat de bedoeling van het getuigschrift is om de werkzaamheden van de werknemer op een positieve manier te beschrijven. U kunt deze positieve punten dus toevoegen aan de conclusie; hierin kunt u verdere uitleg geven over de werknemer. Als u erg tevreden bent over een werknemer kunt u specifieke punten noemen als punctualiteit of klantvriendelijkheid. Op deze manier heeft de werknemer een grotere kans om aangenomen te worden bij een volgende baan. Bent u niet tevreden over de werknemer dan kunt u dit vermelden in het getuigschrift. Het is voor de werknemer dan echter niet verstandig om aan de toekomstige werkgever te vermelden dat er een getuigschrift bestaat over hem of haar. Een negatief getuigschrift opstellen heeft dus weinig zin.

Leave a Reply