Er zijn verschillende situaties waar u verlof voor kunt opnemen. Werknemers hebben het recht om verlof op te nemen. Er is ook duidelijk een verschil tussen verlof of vakantie opnemen. Het verschil is dat het recht op vakantie niet aan een gebeurtenis gekoppeld is. Als werknemer kunt u uw vakantie naar eigen wens plannen en invullen. U bouwt als het ware aanspraak op vakantie op. Verlof krijgt u  van uw werkgever in bijzonder gevallen. In de Wet Arbeid en Zorg staat voor welk verlof u wel of niet betaald krijgt. Op deze pagina vindt u verschillende soorten verlof waaronder ook onbetaald verlof. Niet alle verlofvormen zijn opgenomen in de wet. Voor die gevallen dient u bijzonder verlof aan te vragen.

Op deze pagina vindt u verschillende soorten vormen van verlof. Bekijk deze verschillende soorten goed en kijk wat voor u van toepassing is. Kom niet voor onverwachtse verassingen te staan en kijk waar u recht op heeft.

Onbetaald  en bijzonder verlof

Er zijn verschillende redenen waarom u onbetaald verlof wilt opnemen.  Dit kan zijn omdat u moet zorgen voor een ziek kind of omdat u wilt reizen. Ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof zijn opgenomen in de wet. De overige onbetaald verlof vormen niet. U kunt hiervoor in uw cao kijken voor de afspraken. Tevens zijn er situaties waarvoor u verlof wilt aanvragen die niet zijn opgenomen in de wet. Dit is bijzonder verlof. U kunt hierbij denken aan het bijwonen van een huwelijk of uw eigen verhuizing. Vaak staat hier wel wat over in uw cao.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof kunt u aanvragen wanneer u tijdelijk minder wilt werken om tijd te besteden aan uw kind. Het recht op ouderschapsverlof geldt voor beide ouders en u kunt het opnemen voor kinderen tot acht jaar.

Vaderschapsverlof 

Een vaak besproken, maar in Nederland een niet bestaand verlof is het “vaderschapsverlof”. In België bestaat dit verlof echter wel.

Zorgverlof

Zorgverlof kunt u als werknemer opnemen wanneer u een thuiswonend ziek kind, een ouder, pleegkind of partner moet verzorgen. Er is een verschil tussen kortdurend of langdurend zorgverlof.

Zwangerschapsverlof

Wanneer u zwanger bent heeft u recht op zwangerschapsverlof. Ook na de bevalling heeft u nog recht op verlof. Hoeveel weken dit zijn en wat de regels omtrent de zwangerschapsverlof nou precies zijn kunt u hier vinden.

Leave a Reply