U bent vast bekend met het spel: ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Heerlijk om alvast te speculeren over wat u gaat meenemen op reis. U werkt dan ook een jaar lang hard voor uw vakantiedagen. Bij iedere baan spaart u vakantiedagen, want iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen. Dit staat vastgelegd in uw arbeidscontract. Wanneer u uw vakantiedagen opvraagt gaat dat in overleg met uw werkgever. Maar u heeft niet alleen recht op vakantiedagen, nee u heeft ook recht om onder bepaalde omstandigheden verlof aan te vragen. Er zijn verschillende situaties waarvoor u betaald verlof krijgt, maar er zijn ook situaties waarvoor u onbetaald verlof krijgt. De regelingen omtrent verlof en vakantie staan in de wet arbeid en zorg. Vaak zijn de verschillende vormen van verlof ook opgenomen in uw arbeidscontract. Lees dit contract daarom ook goed door.

Het is aan te raden om van te voren al uw vakantiegeld te berekenen. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van de vroeg-boekkortingen. Het is vaak fijn om uit te kijken naar een vakantie. Voorpret is vaak net zo leuk als de vakantie zelf! Om te weten wat u kunt uitgeven aan uw vakantie is het daarom prettig om van te voren dit bedrag te berekenen. Wanneer u niet op vakantie gaat kunt u vaak later uw vakantiedagen uitbetaald krijgen.

Vakantiedagen en berekenen van vakantiegeld

Uiteraard hoeft u met uw vakantiegeld niet met vakantie te gaan. U kunt uw vakantiegeld ook opsparen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een nieuw bankstel. Zorg dat uw financiële administratie op orde is, zodat u precies weet hoeveel u kunt besteden aan uw vakantie. U kunt van te voren al berekenen op hoeveel vakantiedagen en op hoeveel vakantiegeld u recht heeft. Lees hier alles over het berekenen van uw vakantiedagen en vakantiegeld.

Verschillende soorten verlof

Er zijn verschillende situaties waarvoor u eventueel verlof voor wilt aanvragen. Het kan zijn dat u verlof wilt aanvragen voor een begrafenis, huwelijk of omdat u zwanger bent. Hier vindt u informatie over de verschillende vormen van verlof. U kunt hier tevens informatie vinden over betaald of onbetaald verlof.

Arbeidsongeschiktheid & AOV

Niet ieder verlof is gewenst. Wanneer u arbeidsongeschikt bent of plots arbeidsongeschikt raakt, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. U wordt vaak niet alleen lichamelijk geraakt, maar ook op het gebied van uw financiën. Niet altijd kunt u zich hier van te voren op voorbereiden, maar het is slim om voorbereid te zijn, bijvoorbeeld door na te denken over verzekeringen. Hier vindt u informatie over AOV en tevens vindt u hier informatie over eventuele overheidsuitkeringen die u kunt ontvangen.

Leave a Reply