Letterlijk is een offerte een formeel aanbod tot het sluiten van een overeenkomst, opgesteld op het verzoek van een potentiële klant van een bedrijf. Een offerte kan dus gaan over een dienst of een product. De offerte is in het leven geblazen omdat er vaak te veel parameters zijn om daarvoor alle prijzen bekend te maken. Tevens zijn er fluctuaties in de marktprijzen en kan het zijn dat de aanbieder de prijsafspraken met de klant niet openbaar wilt maken, om zo zijn onderhandelingspositie ten opzichte van de volgende klant niet te verzwakken. Een offerte heeft bepaalde richtlijnen. Die zijn er omdat klanten meerdere offertes met elkaar vergelijken. Zo moet een offerte een beschrijving bevatten van de werkzaamheden of een te leveren product. Tevens moet de prijs zijn vermeld. Wanneer er eventuele kortingen zijn moet dit ook vermeld worden. Verder moet er een planning van de werkzaamheden instaan, de uiterste geldigheidsdatum, de voorwaarden en een geldige ondertekening.

De offerte

Een offerte is een voorstel tot het sluiten van een overeenkomst tussen twee of meer partijen. De overeenkomst betreft het leveren van goederen of diensten. De offerte wordt door de aanbieder aan de klant overhandigd. Deze wordt via de mail, rechtstreeks of via de post overgedragen. In de offerte vermeldt men de prijs en een beschrijving van het goed of de dienst, de algemene en bijzondere voorwaarden, de geldigheidsdatum en de planning. Verder kan men denken aan het aanbieden van kortingen of het doen van een zakelijk voorstel.

Een offerte is slechts een voorstel, dus niet bindend. De klant kan meerdere offertes van bedrijven bekijken of het even rustig overzien. Vervolgens kan de klant de overeenkomst aanvaarden of het voorstel afwijzen. Het is echter wel beleefd om dit aan de aanbieder te laten weten. Door een afwijzing van de klant, zal er geen overeenkomst tot stand komen. Verder kan de offerte kan geldigheid verliezen door herroeping of door tijdsverloop.

Het maken van de offerte

Een goede offerte is erg belangrijk voor een geslaagde acquisitie. Door gebruik te maken van een offerte voorbeeld ziet uw voorstel er qua lay-out en opbouw in ieder geval goed uit. Doordat u zich dan alleen nog maar bezig hoeft te houden met de inhoud van uw prijs-voorstel kunt u in minder tijd een betere offerte maken. Voor een nog betere offerte kunt u daarom kijken naar onze tips voor het maken van een offerte, ook vindt u hier een voorbeeld van een begeleidende brief. Wanneer u de klus krijgt toegewezen dient u achteraf, of vooraf, uiteraard een factuur te maken. Daarom vindt u hier een voorbeeld van een factuur, en enkele tips voor het maken van een factuur. Soms worden de facturen niet voldaan, u hebt dan een betalingsherinnering nodig, hiervan kunt u hier een goed voorbeeld vinden.

Tips voor het maken van een offerte

Een offerte opstellen hoeft niet moeilijk te zijn, als u onze tips voor het maken van een offerte als richtlijn neemt.

Voorbeeld offerte

Als u op zoek bent naar een offerte voorbeeld of voorbeeld factuur bent u hier aan het juiste adres. Een goede offerte is echter wel meer dan alleen een voorbeeld, u dient deze altijd goed aan te passen aan uw bedrijf in in de huisstijl te gieten, een prima uitgangspunt vormt een voorbeeld offerte echter zeker. Een voorbeeld van een offerte helpt bij het opstellen van uw eigen offertes. Bekijk daarom deze offertes als voorbeeld.

Offerte aanvragen

Een offerte aanvragen is zo gebeurd. Er zijn verschillende websites die helpen bij het zoeken naar de juiste dienstverlening om daar vervolgens een offerte aan te vragen. Vraag altijd verschillende offertes aan. Het is altijd goed  om van te voren onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden. Bedenk dus vast goed wat u wilt en wat er sowieso in de offerte aanwezig dient te zijn. Een offerte aanvragen kunt u doen door een mail te sturen naar het bedrijf. Echter, is bellen vaker sneller. U krijgt dan een medewerker aan de lijn die u vrij snel kan helpen. Met het versturen van een een e-mail kan het zijn dat het langer duurt voordat u antwoord krijgt op uw offerte aanvraag. Dit geldt uiteraard niet voor elk bedrijf. Sommige bedrijven zullen liever een mail ontvangen om daar vervolgens zo snel mogelijk op te reageren.

Voorbeeld begeleidende brief bij offerte

Een offerte wordt verstuurd in combinatie met een begeleidende brief. Deze biedt ruimte voor verduidelijking van de offerte of van de verwachte gang van zaken. Gebruik de voorbeelden bij het opstellen van uw eigen begeleidende brief.

Leave a Reply